Home | FAQ | Szukaj | Rejestracja | Uzytkownicy | Zaloguj

Index - Niewyjaśnione historie - Opętanie czy choroba?

Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1
Zobacz poprzedni temat - Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nautiliuska
Nowowydziwiający

Opętanie czy choroba? Odpowiedz z cytatem

Czy ktoś znalazł w Internecie coś o Anneliese Michel? Lub czytał książkę, która powstała na podstawie jej życia? (Egzorcyzmy Anneliese Michel" napisanej przez: Felicitas D. Goodman)

Ja przypadkiem trafiłam na takie nagrania, przedstawiające podobno jej egzorcyzmy: http://rzymskikatolik.blox.pl/2007/05/Oryginalne-nagrania-z-egzorcyzmow-Anneliese-Michel.html

I tu dla tych którzy nie wiedzą kim była Anneliese Michel

http://pl.wikipedia.org/wiki/Anneliese_Michel
http://pl.youtube.com/watch?v=x4n9vK0_mdk&NR=1

Co o tym sądzicie? Czy to choroba czy opętanie? Wg mnie raczej nie jest to opętanie, ale dopuszczam pomyłkę. Szatan dla mnie nie istnieje jako osoba czy istota chociaż mam to tak zakorzenione w psychice że boję się przyznac, ze w niego nie wierzę jeśli rozumiecie o co mi chodzi. Wink
PostWto Sty 15, 2008 7:26 pm
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Znajdź wszystkie posty Nautiliuska
Usagi
Nowowydziwiający

Odpowiedz z cytatem

Wedlug mnie Anneliese byla chora, i to powaznie. Pochodzila z bardzo religijnej, wrecz fanatycznej rodziny, i byc moze byla slaba psychicznie. No powiedzcie, kto przy zdrowych zmyslach karze nastolatce spac na kamiennej podlodze, zeby odpokutowala za grzechy matki? Ja tez bym zbzikowala. Byc moze jej choroba i cierpienie bylo krzykiem o pomoc, a spowodowalo to katastrofe kiedy jej walnieta rodzinka uznala iz dziewczyna jest opetana? Zal mi jej, teraz przynajmniej ma spokoj.
PostCzw Sty 17, 2008 4:58 pm
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Znajdź wszystkie posty Usagi
Nautiliuska
Nowowydziwiający

Odpowiedz z cytatem

Ooo wiesz o tym więcej niż ja. O tym nie wiedziałam, znaczy o tej podłodze, ale tak z takich rodzin biorą się najgorsi popaprańcy. Ona w tej sytuacji była ofiarą.
PostCzw Sty 17, 2008 5:30 pm
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Znajdź wszystkie posty Nautiliuska
Usagi
Nowowydziwiający

Odpowiedz z cytatem

Na kilku obcojezycznych stronach mozna blizej poznac rodzine Anneliese. Jej matka bedac niezamezna urodzila coreczke, ktora zmarla w wieku kilku miesiecy. Taki wystepek byl niemile widziany w jej religijnen rodzinie, wiec do slubu z ojcem Anneliese musiala zalozyc czarny welon, zeby wszyscy widzieli ze zgrzeszyla :/ Potem, kiedy na swiat przyszly juz dzieci "z prawego loza", jedno z nich, Anneliese, zmuszano do ciaglych modlitw, spania na zimnej, kamiennej podlodze i temu podobnych praktyk w celu odkupienia grzechow matki :/

Religia zawsze robila ludziom wode z mozgu. Nie mozna pozwalac zeby to religia wyznaczala nam co jest dobre a co zle, a juz najmniej chrzescijanstwo, ktore uczy aby kobiete, ktora podczas gwaltu nie wzywala pomocy - ukamienowac :/
PostSob Sty 19, 2008 6:26 pm
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Znajdź wszystkie posty Usagi
Nautiliuska
Nowowydziwiający

Odpowiedz z cytatem

Jeśli regligia na początku taka nawet nie była to później stała się jednym z narzędzi do żądzenia ludźmi. Strach przed Bogiem pozwalał trzymac naiwnych wierzących w niewiedzy, ociemnieniu, łatwo było ich kontorlowac i wyciągac od nich pieniądze, bo Bóg mógłby się trochę zdenerwowac....
Stąd sie biorą fanatycy w dzieciństwie straszeni piekłem i karani okrutnie "w imię Boga". Ile strasznych rzeczy wydarzyło się w jego imieniu...
W ogóle to słowo "katolicki" źle mi sie kojarzy Rolling Eyes
PostNie Sty 20, 2008 1:33 pm
Zuziek
Nowowydziwiający

Odpowiedz z cytatem

a ona była chora psychicznieAnneliese Michel-chora psychicznie
PostCzw Lut 05, 2009 6:57 pm
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Znajdź wszystkie posty Zuziek
funia352
Nowowydziwiający

Odpowiedz z cytatem

moja kuzynka tez cos takiego miala.. gdy pojechala na wycieczke religijna wszystko bylo ok ale gdy wrocila strasznie sie zmienila.. miala takie dziwne oczy i wogole... zawiezli ja do egzorcysty a ona wtedy zdemolowala im samochod... przed domem egzorcysty zaczal wiac strasznie silny wiatr.. a to bylo na serio nic nie zmyslam... moze to dlatego ze ona byla stasznie slaba psychicznie i religijna
PostPon Kwi 06, 2009 12:38 pm
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Znajdź wszystkie posty funia352
peskuu
Nowowydziwiający

Odpowiedz z cytatem

ja myśle że to było chorobą i wgl .. ale są jeszcze inne przypadki .. takich zdarzeń uwarzanych za opętanie. Na początku zastanawiałam sie nad tym ale potem uznałam ze to bez sensu bo większość z tych osób miała trudne dzieciństwa Sad Confused bez kitu a oni do tego księdza wzywali powinni sobie psyhiatre ;/
PostWto Kwi 21, 2009 11:26 pm
Ogląda profil użytkownika Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Znajdź wszystkie posty peskuu
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Skocz do: